Ilmu dan Amal Penjana Iman

Pemantapan Iman & Pembentukan Sahsiah

Terkini : Perubahan Format bahasa Arab PMR 2010

Posted by abusyameel on April 13, 2010

Setelah sekian lama menunggu keputusan daripada pihak LPM mengenai perubahan format bahasa arab PMR 2010,maka pada hari khamis lepas semuanya telah terjawab dalam mesyuarat penyelarasan pentaksiran Bahasa Arab. Guru yang baru pulang daripada taklimat penataran format bahasa arab PMR 2010 menyatakan bahawa kertas bahasa arab PMR 2010 menggunakan 100% FORMAT LAMA. Format baru hanya dimulakan pada tahun 2011.

Keputusan ini menyebabkan semua guru bahasa arab bising,tidak berpuashati dan kecewa kerana calon PMR sekarang telah diajar sejak tingkatan satu menggunakan format baru iaitu 100% jawab dalam bahasa arab,terdapat bahagian qawaid,hikam wal amthal dan karangan pendek dalam bahasa arab. Bayangkan cuma dalam masa lima bulan sahaja mereka terpaksa belajar menggunakan format lama yang mereka belum pernah belajar sebelum ini.

Pelajar berasa amat sukar kerana soalan pemahaman dijawab dalam tulisan jawi ( sebanyak tiga soalan dengan 50 markah) sedangkan apa yang dipelajari sebelum ini teks tersebut dijawab dalam bahasa arab.
walaupun format lama yang digunakan namun pihak LPM menegaskan bahawa isi kandungan buku teks tetap akan diambil kira dalam peperiksaan. Dengan kata lain jangan sekali-kali mengabaikan buku teks dari tingkatan satu hingga tiga. Kemungkinan soalan pemahaman dan terjemahan akan diambil daripada buku teks.

Kepada calon PMR yang telah menghafal kata-kata hikmah dan perumpamaan jangan anda kata rugi kerana ia masih relevan dan akan disoal dalam soalan bahagian c iaitu bahagian terjemahan. Di sini dinyatakan rangka soalan peperiksaan format lama ;

BAHAGIAN A : ( 50 markah)

Soalan 1 : soalan pemahaman dijawab jawi ( 20 markah)
Soalan 2: soalan pemahaman dijawab jawi ( 15 markah)
Soalan 3: soalan pemahaman dijawab jawi ( 15 markah)

Bahagian inilah paling sukar dan paling banyak pelajar kehilangan markah kerana tidak mampu memahami teks dan menterjemah ke bahasa melayu sedangkan ia mewakili 50 markah.

BAHAGIAN B ( 30 markah)

Soalan 4 : hiwar ( 10 markah)
Soalan 5: Bina ayat berpandukan gambar ( 10 markah)
Soalan 6 : bina ayat berdasarkan iklan/carta (10 markah)

Bahagian ini agak mudah untuk mendapat markah kecuali pelajar tidak menguasai makna-makna perkataan dalam hiwar dan sebagainya.

BAHAGIAN C :

Soalan 7 : Terjemahan ke Bahasa Arab ( 10 markah)
Soalan 8 : Terjemahan ke Bahasa Melayu ( 10 markah)

Bahagian ini juga agak mudah untuk mendapat markah bagi pelajar yang banyak menguasai banyak perbendaharaan kata bahasa arab.

Oleh itu calon-calon dikehendaki menghafal dan mengingati tharwah sebanyak mungkin dan kuasai betul-betul teknik menjawab soalan. Perkara ini akan membantu anda untuk skor A kertas bahasa arab PMR nanti.
Walaupun penulis juga amat tidak berpuashati dengan keputusan LPM namun kita terpaksa akur dan menerima ketentuan tersebut. Terdapat hikmat yang tersembunyi di sebaliknya yang akan memberi manfaat dan kebaikan kepada calon-calon.

Sila rujuk teknik menjawab :

Soalan hiwar ;
http://pbasmkps.blogspot.com/2010/03/tutorial-2-menjawab-soalan-hiwar.html

Soalan pemahaman :
http://pbasmkps.blogspot.com/2010/03/tips-menjawab-soalan-kefahaman.html#more

Soalan bina ayat bergambar ;
http://pbasmkps.blogspot.com/2010/01/tips-menjawab-soalan-bina-ayat.html#more

Rujuk juga soalan-soalan yang telah disediakan di bahagian BANK SOALAN untuk latih tubi. Semoga bermanfaat.

Advertisements

5 Responses to “Terkini : Perubahan Format bahasa Arab PMR 2010”

 1. ain said

  slm ustz….sy frust sgt sbb lmbga ryk g2……mmg dsar lmbga btol la…..dh la last mnute bru umum……p ad bruk baiknya jgk f0rmat lma ni…..

 2. abuaqil said

  salam ain..meme byk kelebihan format lama šŸ˜” kena hafal seerti ,lawan-tak kena karang karangan-x kena hafal hikam,amsal dan syair

 3. sri said

  x tau mcm mane nk ckp….

 4. ezzati said

  assalamualaikum ustaz..sy ambil aliran bahasa arab di sekolah..sya x reti nk buat karangan..

 5. ustaz said

  wa alaikumussalam ezzatitingkatan berapa?tak susah buat ayat.nantu guru awak akan ajar.mudah je.cuma kena tahu byk vocab.kena rajin2 hafal

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: