Ilmu dan Amal Penjana Iman

Pemantapan Iman & Pembentukan Sahsiah

ZIKIR AGAR DISEMPURNAKAN SEMUA URUSAN

Posted by abusyameel on December 13, 2009

BISMILLAH…
Perbincangan zikir kali ini amat mudah kerana bacaannya merupakan bacaan yang sering kita baca. Cuma disesuaikan dengan amalan Rasulullah saw iaitu dibaca pada waktu  pagi ( selepas Subuh ) dan petang (selepas Asar ).

CARA BACAAN DAN WAKTU
Bacaannya ialah Surah al-Ikhlas (  قل هو الله ), Surah al-Falaq (قل أعوذ برب الفلق  ) dan Surah al-Nas (   قل أعوذ برب الناس). Ketiga-tiga surah ini dibaca sebanyak tiga kali selepas Subuh dan Asar seperti mana amalan Rasulullah saw.
KELEBIHAN AMALAN INI
Rasulullah saw bersabda : Sesiapa yang membacanya sebanyak pada waktu pagi dan petang ia mencukupkannya daripada segala sesuatu. ( Diriwayatkan oleh Abu Dawud dan al-Tirmizi).
Jaminan dicukupkan daripada segala sesuatu merupakan umum merangkumi  urusan keduniaan,  keselamatan daripada gangguan jin dan syaitan dan lain-lain. Apatah lagi Surah al-Falaq dan al-Nas dinamakan juga dengan surah al-mu’awwizat ( surah yang memberi perlindungan).
Amatlah baik dan sesuai sekiranya kita mengamalkan zikir ini sebelum kita keluar untuk meneruskan aktiviti seharian kita. Dengan janji kelebihan amalan ini mudah-mudahan semua urusan kita  diberkati  dan dipermudahkan oleh Allah sepanjang hari tersebut. Semoga Allah SWT memberikan kekuatan kepada saya dan anda semua untuk mengamalkan sunnah Rasulullah saw ini.
WALLAHU TA’ALA A’LAM
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: